Žihľava dvojdomá
Svet zdravia

Žihľava dvojdomá: účinky, využitie a zber

Kto by nepoznal starú známu pŕhlivú rastlinku, ktorá po kontakte s kožou vyvoláva nepríjemné pocity pálenia? Obranný mechanizmus žihľavy dvojdomej ju chráni pred zberačmi, pretože všetko dobré si treba zaslúžiť. Žihľava je nabitá liečivými látkami a ktoré to sú si prezradíme v dnešnom článku – Žihľava dvojdomá: účinky, využitie a zber!

Žihľava dvojdomá je nenáročná rastlina, ktorá sa hojne vyskytuje prakticky všade okolo nás. Mnohí ju máme v záhrade, nájdeme ju popri lesoch či cestách. Často sa považuje za burinu, čo je veľká škoda!

Žihľava dvojdomá je vzpriamená rastlina, ktorá môže dosahovať výšku až dva metre. Jej povrch je pokrytý malými chĺpkami a kvety majú bielu farbu. Mladé rastliny sú svetlozelené a staršia rastlina je tmavšej farby.



Za najideálnejšie obdobie zberu považujeme mesiace apríl a máj. Vtedy sú rastlinky mladé a najvýživnejšie. Po ich odrastení je obsah prospešných látok o niečo menší, no zbierať môžeme aj neskôr. Pri vyšších rastlinách zbierame rastlinu približne 30-40 centimetrov od jej vrchola.

Zber žihľavy dvojdomej je možný aj koncom leta, respektíve začiatkom jesene. V takomto neskoršom období žihľavu dvojdomú zbieram v mesiaci september.

Z rastlinky žihľavy dvojdomej využívam hlavne listy. Vňať a koreň nepoužívam. Najznámejšie a najjednoduchšie využitie žihľavy je vo forme čaju. Nadšení bylinkári s veľkou obľubou pripravujú žihľavovú tinktúru.

Čaj zo žihľavy pripravíme celkom jednoducho, netreba v tom hľadať žiadnu vedu. Jednoducho si pripravíme asi hrsť sušených alebo čerstvých lístkov žihľavy a zalejeme ich vriacou vodou. Takto čaj necháme lúhovať minimálne 10 minút. Následne lístky povyberáme a môžeme popíjať. Takýto čaj užívame 1-3 krát denne.

Pripravíme si trojdecový pohár, respektíve zaváraninovú fľašu. Do troch štvrtín tejto nádoby natlačíme čestvé lístky žihľavy a až po okraj zalejeme 40% alkoholom. Takto necháme lúhovať 6-8 týždňov. Následne listy vyberieme a do nejakých menších fľaštičiek si ponalievame našu tinktúru. Budeme mať zásobu na dlhé obdobie. Užívame 2-3 x denne po 15-30 kvapiek. Môžeme ju nakvapkať aj do nápoja.

Žihľava dvojdomá

Žihľava dvojdomá sa hojne využíva v kozmetike a drogérii. Poznáme jej pozitívne účinky na vlasy a je celkom jednoduché, vyrobiť si z nej domácu vlasovú vodu. Približne 5 hrstí sušených alebo čerstvých listov žihľavy hodíme do väčšieho aspoň 3-litrového hrnca a na miernom ohni krátko povaríme. Necháme vychladnúť, a umiestnime do chladničky. Takáto domáca vlasová voda nám vydrží približne jeden týždeň.

Žihľava dvojdomá je bohatá na vitamíny A,B,C, a K. Okrem toho obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík a hlavne v hojnom množstve železo! Nachádzajú sa v nej cenné polyfenoly (kvarcetín, rutín) a flavonoidy (luteolín).

O liečivých vlastnostiach žihľavy vieme už niekoľko dlhých desaťročí no a medzi tie najpodstatnejšie patria:

  • Podpora krvotvorby a zmiernenie príznakov anémie
  • Čistenie krvi – vďaka svojim antioxidačným účinkom
  • Zmiernenie príznakov alergie
  • Úprava krvného tlaku
  • Prírodné diuretikum pri ťažkostiach spojených so zadržiavaním vody v tele (napr. opuch končatín)
  • Prevencia proti obličkovým kameňom
  • Prevencia proti ochoreniam močových ciest
  • Pomocník pri detoxikácii organizmu


Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *